Światowy Dzień Czekolady – 12 kwietnia 2018
ZAPROSZENIE
Zapraszamy miłośników literatury pięknej i … czekolady na degustację w czasie dużej przerwy do szkolnej biblioteki. Mamy nadzieję, że smak wyjątkowej literatury i słodycz czekolady wprawi wszystkich czytelników w doskonały nastrój.
Ciekawostki:
Czekolada produkowana jest z owoców kakaowca, osiągających wagę 500 g. Bogate
w tłuszcz nasiona znajdują się w jego wnętrzu i to z tych twardych czerwonobrązowych i gorzkich ziaren produkowana jest czekolada. Do Europy przywieźli ją hiszpańscy zdobywcy Ameryki Południowej w XVI wieku. Do XV wieku Aztekowie używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego. Uznawane były również jako afrodyzjak.
Pierwsza tabliczka czekolady powstała w Niemczech.
Współcześnie wydaje się 7 miliardów dolarów rocznie na zakup czekolady.
Czekolada stała się również inspiracją dla wielu twórców literatury. Motyw ten jest obecny w powieści Carole Matthews „Klub miłośniczek czekolady” i „Dieta miłośniczek czekolady”
oraz w książce „Czekoladowy zbawiciel” Christopera Hope.
W powieści G. Zevin „Moja mroczna strona” akcja rozpoczyna się w 2083 roku w zdewastowanym Nowym Jorku. Czekolada i kawa są nielegalne, produkowane i dystrybuowane przez mafijne rodziny, które miasto podzieliły na swoje dystrykty. Papier jest trudno osiągalny, a woda racjonowana.
Główna bohaterka Anya, niezwykle przebojowa 16-latka, córka największego bossa czekoladowego, zostaje wplątana i oskarżona o otrucie swojego chłopaka smakołykami czekoladowymi produkowanymi przez jej rodzinę.
Czekolada w aforyzmach:
„W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź” – Nigella Lawson
„ Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiadomo, co się trafi” „Forest Gamp”
„Życie jest jak czekolada, to co gorzkie pozwala docenić cukier” Xavier Brebion
„Największe tragedie napisali Grek Sofokles i Anglik Szekspir. Żaden z nich nie znał czekolady”
S. Boynton