Edukacja ze smakiem, czyli Światowy Dzień Jabłka w bibliotece ZSE

Nikogo  nie trzeba przekonywać, że jabłko jest bardzo wartościowym owocem, nie tylko smacznym, ale i zdrowym , co potwierdza polskie przysłowie: Jedno jabłko dziennie trzyma z daleka lekarza ode mnie. W bibliotece ZSE zorganizowano 27 września Światowy Dzień Jabłka. W tym dniu na lekcjach bibliotecznych uczniowie mogli wysłuchać wykładów: Owoc nad owocami. Jabłko. (https://lente-magazyn.com/owoc-nad-owocami-o-jablku-w-kulturze/) oraz Motywy w sztuce: Owoce cz.1. (https://www.youtube.com/watch?v=Hy3qTNSGPao). Biblioteka przygotowała również wystawę , prezentującą motyw jabłka w malarstwie, wyjaśniającą pochodzenie jabłek oraz ich walory zdrowotne. Na jednej z tablic przedstawiono skład chemiczny jabłka, pierwiastki i związki chemiczne, które mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Uczniowie mogli obejrzeć wystawę publikacji poświęconych jabłku oraz zawierających ten motyw graficzny na okładce. Ochotnicy wzięli  również udział w konkursie wiedzy o jabłku.
Wyjątkowy smak spotkaniu z jabłkiem nadały wyśmienite szarlotki i jabłka podarowane przez uczniów ZSE. Serdeczne podziękowania składamy ofiarodawcom: jabłek – Rafałowi Błaszczakowi 5i1  oraz  pysznych szarlotek:  Martynie Koczkodaj 4l, Aleksandrze Pietrosiuk 4l, Klaudii Ładniak 4l, Julii Dzikowskiej 3r, Weronice Mikołajczuk 3r, Weronice Siedlanowskiej 3r, Oliwii Wieliczko 3r, Wiktorii Zaniewicz 3r i Karolinie Wysokińskiej 3r.
Światowy Dzień Jabłka w bibliotece szkolnej zorganizowały panie: Magdalena Wedziuk i Izabela Jakimiak

 

Skip to content