Zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów,
także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak.
Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź
tego samego gatunku
40 g suszonych grzybów np. borowiki i podgrzybki
mała cebula - do 120 g
mała marchewka - do 120 g
5 szklanki wody - 1250 ml
50 ml śmietanki kremówki 30 % - około 3 łyżki
1 łyżka masła klarowanego - do 20 g
1 płaska łyżka mąki pszennej - 10 g
1 ząbek czosnku - 5 g
przyprawy i zioła: 2 ziarna ziela angielskiego; 1 listek laurowy; 1
płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu
ewentualnie świeżo wyciśnięty sok z cytryny - do 5 łyżek