Świąteczna Kraina ZSE

zse
Powrót Mikołaj Dekoracje Wyzwania Świąteczny humor Szlachetna Paczka Wiersze Biblioteka Świąteczne piosenki Polskie Kolędy Potrawy świąteczne Zespół

Ryba po grecku

Ryba po grecku to tradycyjne polskie danie, które składa się z usmażonych (lub upieczonych ) filetów rybnych oraz
wyjątkowego sosu warzywnego na bazie marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz przypraw

Składniki

600 g filetu z dorsza
1 cebula pokrojonej w piórka
100 g pora pokrojonego w plastry
250 g marchewki startej na grubej tarce
150 g selera startego na grubej tarce
100 g pietruszki startej na grubej tarce
3 Liście laurowe w torebce
5 szt. Ziele angielskie w torebce
2 łyżeczki Papryka wędzona
1 łyżeczka Imbir mielony
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki pszennej
sol morska, do smaku
pieprz czarny, do smaku

© 2023 Klasa 1p