Makowiec to ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub
miodu) i bakalii.
Wypiek taki najczęściej przybiera formę: placka (makownik) lub tarty,
gdzie gruba warstwa masy makowej wyłożona jest na cienką warstwę ciasta.
100 g masła (rozpuszczonego)
150 ml mleka (ciepłego)
350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 20 g drożdży
świeżych
4 łyżki cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. żółtek
MASA MAKOWA
200 g maku (suchego, mielonego)
250 ml mleka (gorącego)
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
80 g rodzynek
150 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr.
Oetkera
1 - 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
70 g miodu
50 g masła (miękkiego)
4 szt. białka
1 szczypta soli