Świąteczna Kraina ZSE

zse
Powrót Mikołaj Dekoracje Wyzwania Świąteczny humor Szlachetna Paczka Wiersze Biblioteka Świąteczne piosenki Polskie Kolędy Potrawy świąteczne Zespół

Makowiec

Makowiec to ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii.
Wypiek taki najczęściej przybiera formę: placka (makownik) lub tarty,
gdzie gruba warstwa masy makowej wyłożona jest na cienką warstwę ciasta.

Składniki

100 g masła (rozpuszczonego)
150 ml mleka (ciepłego)
350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 20 g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. żółtek
MASA MAKOWA
200 g maku (suchego, mielonego)
250 ml mleka (gorącego)
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
80 g rodzynek
150 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
70 g miodu
50 g masła (miękkiego)
4 szt. białka
1 szczypta soli

© 2023 Klasa 1p