Świąteczna Kraina ZSE

zse
Powrót Mikołaj Dekoracje Wyzwania Świąteczny humor Szlachetna Paczka Wiersze Biblioteka Świąteczne piosenki Polskie Kolędy Potrawy świąteczne Zespół

Kompot z suszu

Kompot z suszu to tradycyjny polski napój bezalkoholowy, przyrządzany z gotowanych suszonych owoców.
Początkowo podawany zimą do obiadu, obecnie serwowany jest do wieczerzy wigilijnej.
Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się suszone lub wędzone śliwki, suszone gruszki, jabłka, morele, figi i rodzynki.

Składniki

15 suszonych śliwek,
20 suszonych krążków jabłek,
10 suszonych krążków gruszek,
15 suszonych moreli,
skórka z połowy pomarańczy,
4 goździki,
kawałek kory cynamonowca,
4 półcentymetrowe plasterki kłącza imbiru,
pół laski wanilii,
3-4 łyżki miodu lub 3-4 łyżki cukru trzcinowego.

© 2023 Klasa 1p